- Moland blir konge
Jan Kåre Moland blir årets Skytterkonge i Sandnes. Og Ann Kristin Årskog Vikhagen blir prinsesse for fjerde gang. Hva er dine tips for årets LS?
Publisert: 11.07.2014 kl. 11:09
Endret: 11.07.2014 kl. 11:16
Del på Facebook
Det er i dag bare 20 dager igjen til Landsskytterstevnet i Sandnes åpnes med feltskyting i det militære norske mesterskapet. Ni dager med skyting avsluttes fredag 8.august. Da har vi igjen kåret mestre fra rekrutt til V73, en Skytterkonge eller en dronning, norsk mester i feltskyting og avgjort hvilket våpen og hvilken skytter som er raskest.

For min del er helheten og det totale omfanget alltid det viktigste. Som speaker på Landsskytterstevnet siden 2006 har jeg gleden av å følge absolutt alle skyttere gjennom dagene på LS. Alle skudd passerer gjennom min monitor i studioteltet på Sandnes. Sammen med kollega John Morten Mortensen observerer jeg de mange hundre tusen skudd og gleden og skuffelsen som følger med.

Men det er selvsagt en pokal som henger høyere en alle andre. Kongepokalen. Hvem blir Skytterkonge eller Skytterdronning på årest Landsskytterstevne i Sandnes torsdagskvelden 7.august?

Det gjelder å stå for det man har sagt, og det er ingen hemmelighet at mitt tips fra en kveld på Lorry i Oslo i mars måned er Jan Kåre Moland fra Drangedal. To uker etterpå åpnet han med 349 i Aurland og ga meg et godt svar på at tipset ikke var helt på jordet....

I samme åndedrag tippet jeg Ann Kristin Årskog Vikhagen som årets prinsesse - i så fall for fjerde gang. Ann Kristin vant i 1998, 2003 og i Sandnes i 2004, der hun også ble vår andre kvinnelige norske mester i feltskyting. Jeg tror på et litt overraskende comeback på toppen igjen.

Men både Moland og Vikhagen får enorm konkurranse, og la oss kikke litt på damene aller først. Ingen tvil om at prinsessen fra 2012, Eileen Torp, er i toppform bare uker før det braker løs. En skade ødela fjorårssesongen, men nå skyter hun bedre enn noengang. Og skulle vi mot mitt tips få en Skytterdronning i år, er det ingen tvil om at Torp har størst sjanse. For hennes toppnivå er høyest akkurat nå. Men LS er LS, selv om Eileen har taklet press før, som da hun gråtende underveis skjøt seg til Kongelaget i 2010 som fjerdeklassing.

Utfordrerne til Ann Kristin og Eileen er først og fremst hjemmefavoritten Anette Thingbø, som har hatt en kjempesesong med strålende resultater på både bane og hurtigskyting i NSF, og med overraskende gullmedaljer under NM i NSF. Og Anette har vist kontroll på nerver før, som under LS 2012, da hun sikret gull som ankerjente for Rogaland i ungdommens samlagsskyting på Voss.

Et varsko også for Elisabeth Skudalsnes, årets og fjorårets Horda-dronning og fjorårets Norgescupvinner Katrine Aannestad Lund, som har hatt en ganske rolig sesong så langt. Ingen vet hva som skjer når Katrine skyter på LS uten all verdens forventningspress. Ta gjerne med vår eneste Skytterdronning Mette Elisabeth Finnestad og fjorårsmesteren Mona Isene i den samme favorittgruppa, og alltid kommer det en overraskelse eller to. Som Stine Vågø, bilmekanikeren fra Namdalen som plutselig lå i omskyting om Kongepokalen i fjor. Det var skrell det.

Blant gutta har regjerende Skytterkonge Kim Andre Aannestad Lund vært i en klasse for seg i år. Han har et klart mål om å gjenta seieren i Sandnes og absolutt ingenting er overraskende om han klarer det. Fra Viken I kommer også Ole Kristian Bryhn på vei mot VM-formen, Trond Bergan og Ragnar Flaatnes. Fra Viken II haker vi av for Simen Rundberget og Tobias Lillekvelland.

Vegard Solhaug og John Olav Ågotnes er de største utfordrerne fra Vestlandet, hvis ikke prinsen fra Sandnes i 1984, Arild Røyseth, får alt til å stemme og når Kongelaget for første gang siden 1997. Tore Veie, Roger Størseth og Edvin Aamot er Trøndelags beste skyttere og Veie hadde et fantastisk LS nettopp i Sandnes for ti år siden - der liker han seg godt. 

Hva så med tidenes tre beste Norgescupskyttere? De nærmer seg alle en legendestatus på hver sin måte. Tor Harald Lund er like god som før og trenger bare å løse koden på stående. Det er kun i tre minutter i løpet av et helt år Lund ikke er blant landets beste. På en snill bane i Vatneleiren kan det ordne seg denne gang.

Tor-Erik Fossli er nybakt nordnorsk mester og har sakte men sikkert bygd seg opp til sedvanlig god sommerform også i år. I fjor ble det skive 2 i Kongelaget og tredjeplass totalt. Det blåser nær sagt alltid en nordnorsk vind over LS, og i år tror jeg Fossli vil være like god som på Oppdal. Men holder det?

Ola Tore Dokken er den tredje fra denne trioen som har herjet listene siden 80-tallet. Og her kommer et nytt tips fra meg. Ti år etter han ble Skytterkonge i Sandnes er mitt tips at Ola Tore Dokken blir Skytterprins for andre gang. Vinnerskallen er ekstrem og jeg tror han gjør alt i sommer for å være i stand til å kjempe om den gjeveste pokalen.

Fra Oppland har du også Roger Ottosen og Tor Gaute Jøingsli. Spe på med Inge Hvitås, Anders Kruhaug, Simon Kolstad Claussen, Pål Øyvind Ørmen, Halvor Thrane Svendsen og Gunnar Halbjørhus, så er de fleste nevnt. Men overraskelsene er selvsagt hardest å spå. Ingen kunne forutse Hans Vidar Stensrud på skive 3 i fjor, og også Skytterprinsen Rune Vandevjen Olsen var noe overraskende.

Men jeg skyter fra hofta og tar sjansen. Olav Fuglestad, Jens Kristian Larsen og et susende comeback i toppen for Leif Gravem blir mine tre store outsidere. Men jeg satser ingen penger på det....

Skytterkonge Jan Kåre Moland, prins Ola Tore Dokken og prinsesse Ann Kristin Årskog Vikhagen blir dermed mine stalltips.


Hva tror du?


 
- Moland blir konge
11.07.2014 11:09
5.56 og andre småting
23.04.2014 08:25
Det måtte bare komme
11.11.2012 11:08
Hvor er nødutgangen?
08.11.2012 23:10
Debutantenes kongelag
08.08.2012 12:26
Hvorfor 28 x 349?
03.07.2012 13:14
LS på kvelden
22.11.2014 09:24
LS på kvelden
06.08.2014 20:05
LS på kvelden
05.08.2014 21:04
LS på kvelden
04.08.2014 19:26
LS på kvelden
03.08.2014 19:17
LS på kvelden
02.08.2014 18:18