Derfor vant Ola Tore
Han bestemte seg og klarte det. Slik ble Ola Tore Dokken Skytterkonge i Sandnes. Og ikke tro at det er over med dette. Han tenker allerede på Lesja....
Publisert: 22.08.2014 kl. 14:04
Endret: 22.08.2014 kl. 14:23
Del på Facebook
- Jeg sa vel til NRK for ett år siden at jeg skulle være tilbake helt i toppen i Sandnes i år. Det har gått sakte nedover med meg de siste årene og jeg skjønte at det måtte ekstra arbeid til for å kunne vinne igjen. Motivasjonen ble å gjenskape øyeblikket fra da jeg ble Skytterkonge i 2004. Det trigget meg å kunne gjøre det igjen på samme sted.

Ola Tore Dokken er for lengst et eget kapittel i historien om Det frivillige Skyttervesen. Norges beste skytter i en årrekke med fem totaltseire i Norgescupen, to NM-titler i feltskyting, vinner av Officerspokal og ESE-gull på LS, nordisk mester i tre disipliner, fire ganger 350 poeng notert i konkurranse, prins fra 2002 og nå 19 Kongelag og to Kongepokaler. Men kanskje var han av mange avskrevet helt på toppen før årets sesong. 

- Det var slik jeg følte det selv også. Og med det nivået DFS-skyting har nå for tiden var det bare å legge seg i selene for en gammel mann. Det måtte trenes. Så jeg startet i vinter og gjorde 5-6000 skudd med 22" og har rundt 3000 skudd med grovkaliber etter det. 2-3 økter i uka pluss konkurranser og samlet rundt 300 timer med børsa på skytebanen. Det er langt unna det jeg gjorde på 90-tallet - da hadde jeg gjerne over 1000 treningstimer årlig - men akkurat nok til å kunne henge med på en god dag.

Hvordan har du brukt disse treningstimene?

- Det er jeg og børsa. Alene på standplass. Innimellom har jeg spurt Marit om råd for å justere skytestillingen, men ellers har jeg gjort dette på egenhånd. Litt skigåing, jogging og sykling, men i all hovedsak terping på teknikk og mengdetrening. Utfordringene tidlig var dårlige omganger og svak ståendeskyting. Det første skjønte jeg ville løse seg med mengdetrening, mens stående var den vanskeligste nøtta å knekke. Jeg har dårligere balanse enn da jeg var ung og har jobbet hardt med å finne riktig posisjon. I vinter kjørte jeg gjerne 3-timersøkter med rundt 200 skudd for å terpe på dette. Det var lurt.

Du ble kanskje imponert over egen ståendeskyting på LS da?

- Ja, faktisk. Jeg tok opp på bare ett av de fem ståskuddene, og det skjer veldig sjeldent. Så stående fikk jeg dreisen på. Så det handlet til slutt bare om fokus og gjennomføring helt inn. 

Og da var det konkurransehodet og erfaringen avgjorde?

- Helt korrekt. Det finnes sikkert 2-300 skyttere, som vil slå meg på trening når som helst. De er bedre teknisk enn det jeg er akkurat nå, men det handler om så mye mer på Landsskytterstevnet. I år fikk jeg flyten hele veien og det var ingenting som stoppet meg. Uansett hva som hadde skjedd i Sandnes den onsdagen, så ville det ikke innvirket på meg i det hele tatt.

Du ble forsinket i trafikken før 25-skudden. Det gjorde heller ingenting?

- Nei, absolutt ikke. Jeg fryktet en stund at jeg ikke skulle rekke oppropet der jeg sto fast i bilen, men jeg holdt fokus. Bilturen opp tar vanligvis et drøyt kvarter fra der jeg bodde, mens jeg brukte halvannen time. Jeg rakk opprop akkurat og da var jeg tilbake i bobla mi igjen. I min egen sone klar for å skyte mitt aller beste, forteller Dokken.

Før LS droppet han først ferie for å kunne trene, og så droppet han Norgescupen litt av tidshensyn, men mest for å samle overskudd før Landsskytterstevnet. 

- Jeg sto over Norgescupen også før Sandnes i 2004. Det er visst en god resept. Det gjorde meg sulten på å skyte og jeg fikk ei god gjennomkjøring med samlagsskytingen dagen før. Da kom forresten Ola Lunde og spurte om formen og jeg svarte enkelt at jeg ikke så noen som kunne slå meg i år. Akkurat det syntes Marit var litt drøyt, men det føltes så godt at det bare glapp ut av meg, humrer Skytterkongen.

Sikker på deg selv på LS med andre ord, men var det tvil noen ganger før det?

- Ja, absolutt. Det var en lang vei fram, men jeg prøvde å holde troen på dette. Tenkte veldig mye på hva jeg skulle gjøre i Sandnes og trodde på det gjennom vår og sommer likevel. Jeg så at du også trodde på meg og tippet prinsekanne. Det var nok ikke mange andre på det tidspunktet midtsommer som tenkte den tanken. Men viktigst var at JEG hadde troen og fikk jobbet meg gjennom det jeg måtte for å fjerne tvilen hos meg selv.

248 og skive 1 var første etappe. Hvordan var forberedelsene foran Kongelaget?

- Med opprop to timer før skyting var det viktig å bruke tiden på andre ting. Jeg gikk rundt og småpratet om helt andre ting for å ikke bruke opp energien. Tre kvarter før skyting gikk jeg inn i bobla mi igjen. Ikke for sent og ikke for tidlig - det var viktig for meg. Her kom nok erfaringen min godt til bruk.

Mye styr rundt dine prestasjoner på LS - hva husker du best?

- Det var deilig å komme ut på arenaen etter 248. Applausen fra publikum varmet skikkelig og det var først da jeg fikk følelsen av hva jeg hadde gjort. Det minnet meg om 2004.

- Så syntes jeg standplasslederen på Kongelaget var artig nøktern etter endt skyting;  "Skytter på skive 1 har skutt 100 poeng og er Skytterkonge" - ikke noe mer tullball rundt det. Ferdig snakka, ler Dokken.

Og så ble det litt feiring hjemme også?

- Det gjør stort inntrykk på meg at så mange følger med på Landsskytterstevnet. Det var kanskje 4-500 mennesker på plass på Dokka for en hyllest og mange fortalte om at de grein under skyting og hoppet i sofaen av glede. Det var fryktelig morsomt med disse tilbakemeldingene.

Nå har det gått et par uker - hva tenker du nå om framtida?

- Det føles fortsatt artig å skyte. Gjorde 346 med 46 på stå i samlagsstevnet og vant i helga. Og har lyst på mer.

Så da blir det satsing mot Lesja?

- Jeg skjøt på Kongelaget første gang i Lesja i 1985 og har vært på Kongelaget hver gang der oppe. Nå har jeg 19 Kongelag totalt, så da skjønner du kanskje hva jeg tenker.....

Jeg kan telle til 20 ja.....

- For å gjøre dette må man ha motivasjon og jeg finner min motivasjon i slike ting. Jeg tror nok at det jeg nevner er akkurat nok til å gjøre det som kreves for å kjempe i toppen også neste år. Men ungdommen er utrolig til å trene og nivået er skyhøyt, så jeg må bli bedre jeg også. Så får vi se om det holder, sier Dokken.

Foto: DFS/landsskytterstevnet.no
- Moland blir konge
11.07.2014 11:09
5.56 og andre småting
23.04.2014 08:25
Det måtte bare komme
11.11.2012 11:08
Hvor er nødutgangen?
08.11.2012 23:10
Debutantenes kongelag
08.08.2012 12:26
Hvorfor 28 x 349?
03.07.2012 13:14
LS på kvelden
22.11.2014 09:24
LS på kvelden
06.08.2014 20:05
LS på kvelden
05.08.2014 21:04
LS på kvelden
04.08.2014 19:26
LS på kvelden
03.08.2014 19:17
LS på kvelden
02.08.2014 18:18