Trenerløsning før jul?
Fortsatt strever Norges Skytterforbund med å ansette landslagstreneren for de neste fire årene. Nå gjenstår to alternativ til løsning, og kanskje kommer en avgjørelse før jul.
Publisert: 12.12.2012 kl. 09:08
Endret: 12.12.2012 kl. 09:57
Del på Facebook
De jobber på overtid for å få på plass en ny landslagstrener og et støtteapparat rundt junior- og seniorlandslagene i rifleskyting. Norges Skytterforbund utlyste stillingen som trener i september, men har møtt på store utfordringer i å finne en trenerløsning som alle parter kan stå bak. Ansettelsen har skapt både hodebry og støy i NSF, og har vist seg å være en langt vanskeligere oppgave enn antatt.

Trond Kjøll skulle nå ha takket av etter å hatt ansvaret de siste årene, men fortsatt fungerer han i stillingen på overtid. Nå ser det derimot ut til at en løsning kan være på plass før jul. Men da må alle involverte samle seg om et konsept som alle har tro på. Det handler om å legge til rette for at norske skyttere kan ta medaljer i OL i Rio i 2016, og da må alle dra i samme retning.

Trakk seg fra lederverv
Landslagsskyttere og andre skyttere, trenere og ledere over hele landet, riflekomiteen, NSF-styret og Olympiatoppen har alle hatt sine meninger gjennom høsten. Smått dramatisk har prosessen også vært til tider. To aktuelle søkere har trukket sine søknader og leder i riflekomiteen Herman Rummelhoff har trukket seg fra stillingen i protest mot eget styre.

Det startet med en utlysning der NSF søkte en utdannet skytetrener med evner til å samle alle krefter til en bred og god satsing mot OL 2016. Blant alle søkere ble fire personer tatt inn til intervju. Så langt så dette ut til å gå for seg både sømmelig og effektivt.

LES OGSÅ Hvem blir landslagstrener?
LES OGSÅ Comeback for Lilleng?
LES OGSÅ Fire kandidater igjen

De fire innkalte var trener ved NTG Kongsvinger Øyvind Sirevaag, militærlandslagets sjef Vidar Lindstad-Fossmo, tidligere landslagstrener Christian Holstad Lilleng og tidligere dansk og svensk landslagtrener Klaus Jørn Christensen. Fossmo og Lindstad har senere trukket sine søknader.

Christian Holstad Lilleng har, mens prosessen har pågått, fått tilbud om å bli trener for det nederlandske landslaget. Østfoldingen, som har gjort sunnmøring av seg i høst, vurderer i disse dager om han går for jobben. Den vil innebære mye reising og familefaren og lokalpolitikeren Lilleng må se alt i sammenheng før han eventuelt takker ja. Det er liten tvil om at han samtidig har vært lite fornøyd med hvordan ansettelsesprosessen har blitt gjennomført her i Norge, og har åpent gått ut med kritikk.

Sterke meninger
Lilleng har reagert på det han mener er en overstyring av egen faginstans (riflekomiteen) fra både styret i NSF og Oympiatoppen. Saken ble blant annet omtalt i Aftenposten i høst, og det samtidig som VG skrev at Harald Stenvaag ble vraket av sine egne. Selv om legendariske Stenvaag ikke søkte stillingen, var han med i en teamløsning som Olympiatoppen i utgangspunktet var positive til, men riflekomiteen ønsket annen løsning.

Olympiatoppens Michael Jørgensen var tidlig på banen i høst med forslag om at Gaby Bühlmann (bildet) og Heinz Reinkenmeier skulle kobles inn i den nye trenermodellen i NSF. Begge har jobbet med toppskyttere på verdensbasis, blant annet verdensmester Sonja Pheilschifter og olympisk mester Niccolo Campriani. 

Kritikk kom også fra Herman Rummelhoff, som ledet arbeidet med å ansette trener helt fram til slutten av november. Da trakk han seg i protest mot at styret i NSF stemte ned hans forslag til løsning og ansettelse. Rummelhoff innstilte på at Øyvind Sirevaag skulle overta jobben etter Kjøll. Styret mente løsningen slik den ble framlagt ikke hadde tatt høyde for den teammodell som Olympiatoppen hadde stilt krav om skulle innføres i trenerapparatet. 

To forslag til løsning
Med Rummelhoff borte, måtte rogalendingen Rune Nielsen overta lederrollen i riflekomiteen og føre arbeidet videre. Han oppdaget fort at det ikke var den enkleste oppgaven på jord, og har stort sett brukt hver dag siden til å få på plass alle brikkene. Denne helga la han fram et forslag til løsning for landslagsskytterne, som i utgangspunktet ble tatt vel i mot av de aller fleste skytterne.

Det har likevel kommet fram et nytt forslag til løsning fra noen involverte etter helgas samling. Med utgangspunkt i disse to konkrete forslagene skal Nielsen nå, sammen med blant annet rifleskytternes talsmann Stian Bogar, styret i NSF og Olympiatoppen lande et opplegg som kan vedtaes og iverksettes umiddelbart. For nå begynner det å haste. Men det haster selvsagt ikke mer enn at man har tid til å vente på den riktige løsningen uansett.

Slik ser de to forslagene til løsning ut, slik standplass.no har forstått det. Dette er ikke bekreftede opplysninger.

Alternativ A
Landslagstrener Øyvind Sirevaag med ansvar for et team der også Kristina Vestveit, Kjell Ivar Kolstad og Vidar Lindstad-Fossmo inngår.

Alternativ B
Landslagssjef Vidar Lindstad-Fossmo, med herrelandslagtrenere Gaby Bühlmann og Heinz Reinkenmeier og damelandslagstrener Anne Grethe Jeppesen, samt støtte på fysisk trening av Olympiatoppen.

Det siste alternativet med Fossmo som sjef, har kommet opp i etterkant av at Fossmo trakk sin opprinnelige søknad, og er ikke lansert av Fossmo selv. Det er usikkert om alle involverte konkret er forespurt og har godtatt om å jobbe sammen i de skisserte teamene. Det er dette Rune Nielsen nå tar tak i for å sikre et godt beslutningsgrunnlag.

Avhengig av Olympiatoppen
Saken handler samtidig i stor grad om penger. Ved å komme nærmest mulig de ønsker og krav som Olympiatoppen stiller til trenermodeller i de ulike særforbundene, øker muligheten for å kunne øke bidraget inn til toppsatsinga i Skytterforbundet. I OL-året 2012 mottok, etter det standplass.no forstår, NSF 1 million kroner fra Olympiatoppen av et totalbudsjett på 1,6 millioner. I foreslåtte budsjettløsninger håper mange av de involverte at dette bidraget skal økes betydelig for årene fram mot Rio.

Men nettopp denne tilnærmingen til løsning, skaper også det største bryet. Å hele tiden være avhengig av å ha Olympiatoppen på lag, er utfordrende for et Skytterforbund som i utgangspunktet skal være demokratisk og benytte den ansvarsfordeling som er vedtatt på Skyttertinget. Det er riflekomiteen som skal ansette trener, men styret grep altså inn denne gangen, for å være sikre på at Olympiatoppen ikke gikk i vranglås. 

For i NSF finnes ingen midler til toppsatsing som kan gi Norge gull i 2016. 75% av medlemsmassen i Skytterforbundet er pistolskyttere, og det betyr at kun en liten del av ressursene i NSF kan bindes opp mot riflelandslaget. Bidraget fra Olympiatoppen er derfor 100% nødvendig.

Med litt flaks og mye godvilje fra alle parter har komiteleder Rune Nielsen mulighet til å få lagt puslespillet innen jul. Men det krever akkurat nå litt mer av de involverte enn det tilsynelatende er å hente. Det handler om å ta og gi. Kanskje julefreden må legge seg før alt kommer på plass.....?

- Moland blir konge
11.07.2014 11:09
5.56 og andre småting
23.04.2014 08:25
Det måtte bare komme
11.11.2012 11:08
Hvor er nødutgangen?
08.11.2012 23:10
Debutantenes kongelag
08.08.2012 12:26
Hvorfor 28 x 349?
03.07.2012 13:14
LS på kvelden
22.11.2014 09:24
LS på kvelden
06.08.2014 20:05
LS på kvelden
05.08.2014 21:04
LS på kvelden
04.08.2014 19:26
LS på kvelden
03.08.2014 19:17
LS på kvelden
02.08.2014 18:18