Fulgte farens gode råd
Hans Kristian Wear husket farens råd under skyting og ble Skytterkonge. Faren døde tidlig, men vil alltid være viktig for Hans Kristian. Derfor ble årets LS helt spesielt.
Publisert: 21.08.2012 kl. 10:16
Endret: 27.08.2012 kl. 22:43
Del på Facebook
- Det er her jeg har vokst opp, sa Skytterkongen Hans Kristian Wear da han så utover folket fra scenen etter å ha mottatt Kongepokalen på Voss. Ordene har en sterkere betydning enn det var mulig å ta innover seg denne festkvelden.

- Jeg husker han ofte snakket om å holde fokus. Far min var opptatt av at det skulle være stor trivsel med skyting og la aldri særlig press på meg. Det skulle være artig og sosialt, men jeg ble opplært til å ha fokus på det jeg drev med, og særlig i konkurranser. Under både onsdagens og torsdagens skyting i år var jeg særlig opptatt av akkurat dette på standplass. Fokus på arbeidsoppgavene mine og det på hvert eneste skudd. Jeg jobbet steinhardt på alle 35 skudd, forklarer Hans Kristian Wear.

Pappa Tore Wear var selv en god skytter med medalje, to stjerner og ESE-sølv fra LS blant annet. Han var flere ganger bare det ene poenget unna Kongelaget han alltid drømte om. Og han var en aktiv skytterpappa som tidlig tok med seg Hans Kristian i trening og konkurranser. De utviklet et nært forhold der sønnen tidlig ble voksen både på skytebanen og hjemme på gården gjennom opplæring til å ta ansvar og holde fokus.

Døde på elgjakt
- Men det var mer enn det. Vi ungdommene i skytterlaget drev også med mye rart som handlet lite om skyting. Jeg lærte å få et avslappet forhold til sporten samtidig som jeg var opptatt av å prestere med børsa. Jeg er nok lik meg selv den dag i dag og jeg vet at jeg lærte dette av faren min. Derfor gikk mange tanker om pappa i hodet på standplassen på Voss, sier Wear.

Allerede i 1993 vant han sin første tittel på Landsskytterstevnet i feltskytingen i rekruttklassen. To år senere tok han like godt med seg seieren både på bane og i felt på Lesja. Dobbel mester og allerede regnet som et talent utenom det vanlige. Men like etterpå skjedde ulykken som snudde opp ned på det meste for både Hans Kristian og moren. Pappa Tore omkom i en ulykke på jakt under framkjøring av elg. Bare 51 år gammel døde Tore Wear, og tilbake sto en 15-åring med et ansvar utenom det vanlige.

Alene med våronna
- Jeg hadde heldigvis tidlig lært meg både å kjøre traktor og rydde skog. Den første motorsaga fikk jeg som 12-åring og året før pappa døde var det jeg som gjorde det meste av våronna under kyndig veiledning på telefon av pappa som var mye ute og reiste. Det kom godt med da jeg sto der alene med ansvaret våren 1996. Selvsagt fikk jeg god støtte fra slekt og naboer, men det var jeg som plutselig var bonden på gården og den oppgaven tok jeg på strak arm. Jeg tok hele våronna og fikk kornet i jorda.....

Småbruket på Steinsholt i Styrvoll har 55 mål dyrka mark og 1100-1200 mål med skog. En høvelig oppgave å ta hånd om for en aktiv skolegutt som brukte mye tid på skyting i tillegg. Men Hans Kristian mestret det og driver den dag i dag småbruket sammen med et børsemakerverksted i et av husene på gården. Der bor han, kona og toåringen Ola Kristian.

- Etter at pappa døde var det mamma som måtte ta mer ansvar for å følge meg opp på skytebanen. Det ble mye kjøring overalt på trening og stevner. Det gikk i jobb og skyting, og kun det, for mamma i mange år. Tror hun ble glad da jeg endelig fikk lappen selv og kunne gjøre ting mer på egenhånd. Når jeg nå endelig har blitt Skytterkonge føler jeg stor takknemlighet overfor foreldrene mine. Og selvsagt også kona mi Ruth Elise. Uten dem hadde jeg aldri klart det.

Mange følelser
For mamma Aslaug ble det også en sterk opplevelse å se Hans Kristian bli Skytterkonge på Voss. TV-bildene på NRK var sterkt følelsesladet og tårene rant både hos Aslaug og mange rundt henne. Ola Tore Dokken var en av dem som for alvor fikk kjenne på følelsene denne torsdagskvelden.

- Det kom mange tårer. Det var veldig sterkt å holde rundt Aslaug og oppleve disse minuttene. Det var så fortjent at Hans Kristian ble konge for jeg vet hvor mye han har lagt ned av trening og annen innsats. I tillegg er han en knakende kjekk kar og en god kamerat, sier Ola Tore.

Dokken var allerede før pappa Wear døde blitt spurt om å ta del i Normas salgsapparat der Tore Wear var ansvarlig for salg av ammunisjon ut mot DFS-skyttere. Tore Wear hadde forespeilet Dokken en jobb i Norma, der Ola Tore på det tidspunktet var profil i kampanjene til Norma sammen med prinsessen Kristi Haug fra Røyken.

Historisk i DFS
- Tore og Norma var min første sponsor og han ønsket meg inn som selger. Plutselig sto stolen hans tom og jeg ble ansatt for å følge opp alt det han hadde satt i gang. Det er her jeg blir mer kjent med Hans Kristian, som senere også ble en del av organisasjonen. Vi har hatt mange gode samtaler om skyting og alt annet opp gjennom årene og det føles derfor sterkt når han vinner på Voss. I begynnelsen var det nok jeg som lærte bort mest, men nå for tida utveksler vi ting som begge har like mye nytte av - kanskje aller mest jeg akkurat nå, forklarer Ola Tore Dokken, som lå i Kongelaget for 18.gang i år.

Som Skytterkonge 2012 har Hans Kristian Wear allerede rukket å bli historisk i en alder av 32 år. Som den tredje skytter i historien har han vunnet alle de fire store disiplinene på Landsskytterstevnet, akkurat som legendene Finn Amundsen og Arne Strendo gjorde for mange år siden. Han vant Stangskyting og felthurtig i 2006, Stang og NM felt i 2007 og altså kongetittelen i 2012. I tillegg har han både blitt mester i rekrutt, eldre rekrutt og junior på LS.

- Skulle fått opplevd det
- Juniorseieren på LS i Målselv i 1996 var helt spesiell. Det var året etter pappa døde og jeg sto for første gang helt på egen bein. Jeg husker sterke følelser fra den gang selv i dag, helt likt det jeg kjente på Voss i år. Jeg skulle gjerne likt at han fikk oppleve det selv også, men jeg tror nok han hadde en mistanke om at jeg en dag ville greie det, sier Hans Kristian Wear.

PS! Lenge før Hans Kristian ble født var det Tore Wear som hentet Otto Bryhn inn i DFS-miljøet på Røyken. På Voss lå de to sønnene Hans Kristian og Ole Kristian på skive 1 og 2 i Kongelaget og ble konge og prins. En kan trygt si at Tore Wear levde med i årets LS på mange måter, 17 år etter sin død.

Foto: Nordic Arena og DFS
- Moland blir konge
11.07.2014 11:09
5.56 og andre småting
23.04.2014 08:25
Det måtte bare komme
11.11.2012 11:08
Hvor er nødutgangen?
08.11.2012 23:10
Debutantenes kongelag
08.08.2012 12:26
Hvorfor 28 x 349?
03.07.2012 13:14
LS på kvelden
22.11.2014 09:24
LS på kvelden
06.08.2014 20:05
LS på kvelden
05.08.2014 21:04
LS på kvelden
04.08.2014 19:26
LS på kvelden
03.08.2014 19:17
LS på kvelden
02.08.2014 18:18