Skytteråret 2011 fra A til Å
Vi reiser opp alfabetet på papiret vårt og oppsummer bokstavelig talt skytteråret 2011. Bli med på vår runde gjennom året slik vi så det fra vår standplass. Det ble et spesielt år - her er noe av det som skjedde.
Publisert: 25.12.2011 kl. 22:04
Endret: 02.01.2012 kl. 11:33
Del på Facebook


Arrangørene
av Landsskytterstevnet i Bodø fikk en umenneskelig belastning på toppen av alt arbeid med årets LS da terroren kom til Norge bare noen dager før stevnestart. Men Thor-Arne Tobiassen og hans fantastiske gjeng i Bodø red stormen av og gjennomførte et flott LS i en helt spesiell tid. Belastningen var enorm med usikkerhet om avvikling og endringer i programmet som en følge av hendelsene i Oslo og på Utøya. Det står respekt av hvordan Bodøværingene løste utfordringene.

Bloggene på standplass.no leses av svært mange viser statistikken. Både Kim Andre Lund og Maren Kristine Heiers betraktninger om smått og stort ved skyting ser ut til å være godt lesestoff. Flere blogger og nye bloggere kommer i 2012.

Charlotte Taanevig tok turen over Skagerak og ble dansk mester i juli. Under danskenes svar på LS, Jubilæumsstevnet, tok også Knut Jørgen Brodahl, Rut Bjerva og Katrine Idland hjem klasseseire. DFS sendte et eget lite landslag til det danske storstevnet og alle lot seg imponere av danskenes gode sosiale profil med mange aktiviteter på arenaen utenom skytingen. Noe å ta med seg for norske LS-arrangører?

De unge skytterne har aldri vært bedre. Nivået er kjempehøyt og rekrutteringen er stor. I Østlandscupen viste Rælingen at de har det jevneste skytterlaget sørpå og tok sin første tittel, mens Telemark vant samlagsskytingen på LS.

Eventyrlig blir stikkord for Thomas Finvågs innsats på LS. Junioren hadde aldri skutt 250 poeng i konkurranse, men klinket til med 350 poeng og 10 sentrum i finalen på Landsskytterstevnet.

Feltskyting på LS åpner ofte for at veteraner skal hente hjem nye titler. Erfaring kommer godt med i den kanskje vanskeligste øvelsen å vinne på Landsskytterstevnet. Etter to tredjeplasser på bane i 88 og 07 ble Leif Gravem endelig mester på LS i 2011. Norgesmesteren fra Lesja var best i omskytingen om tittel på den siste dagen i Bodø.

Gunnar Hallbjørhus var svært nær å klatre opp blant de aller største i Landsskytterstevnets historie da han gikk helt til omskyting om sin tredje kongetittel i Bodø. Bare Lars Ese (4), Bjørn Solberg, Magne Landrø, Tor-Erik Fossli og Olav Medås har flere enn tre kongetitler i historien om LS. Men Hallbjørhus ble "bare prins" og fortsatte å kopiere Stanley Kvamme 50 år etter. Kvamme ble konge i 53 og 57, Hallbjørhus konge i 03 og 07 - og sannelig ble de prins med 50 års mellomrom også......

Hordalands rutinerte skyttere preget resultatlistene også i 2011. John Olav Ågotnes og Liv Sollesnes vant stevne på stevne og toppet sågar rankingen over landets beste skyttere. Og en utflytta bergenser Arild Brodahl var helt oppe på tredjeplass på baneskytinga på LS - 10 år etter at han sikret seg kongetittelen.

Ingen har preget veteranskytingen i Norge mer enn Odd Kolsrud de siste årene. Under Lerum Cup på forsommeren skjøt Kolsrud 2099 av 2100 poeng over seks stevner på to dager. Magisk av den alltid like blide veteranen fra Begnadalen, som nå tar steget fra V65 til V73. Veteranene i Norge er trolig verdens beste skyttere - det viste en sammenligning vår ekspert John Morten Mortensen gjorde på standplass.no i sommer.

Jarle Tvinnereim steg ut av Skytterstyret og ble DFS sin nye generalsekretær i august. Kurt Arne Berglund takket for seg og gikk inn i pensjonistenes rekker, mens Tvinnereim umiddelbart ble kastet til ulvene og en lang kamp om bevilgninger over Statsbudsjett gjennom hele høsten 2011. En brå start og et godt gjennomført arbeid av Tvinnereim før jul. Nå venter vi spent på hvordan den nye sjefen skal prege DSF i tida framover.

Knut Erik Svarstad viste tidlig på våren gode ferdigheter og resultater og kom til Bodø som en klar outsider til Kongetittelen. Fra skive 2 skjøt Telemarkingen seg til Skytterkongetittel på Bestemorenga og viste gamlekara ryggen. En imponerende ro og sindighet preger kongen fra 2011 og vi er sikre på at han vil prege resultatlistene også i 2012.

Liv Sollesnes fikk endelig god kontroll på skytingen også på LS etter flere år med skuffende resultater. For fjerde gang ble Liv Skytterprinsesse under LS i Bodø. En meget fortjent tittel til årets beste kvinnelige skytter, men det var bare såvidt. Fire jenter endte i omskyting med 343 poeng, etter at eneste kvinne i Kongelaget, Linn Glemmestad Larsen fikk 9,9 på ett av sine finaleskudd og også endte på samme poengsum. I omskytingen viste Liv at de gamle er eldst og ble prinsesse 21 år etter sin første seier på LS.

Morten Moldskred presenterte seg som en habil skytter i løpet av 2011. Den målfarlige landslagsspilleren i fotball sikter mot LS på Oppdal i 2013 og har funnet seg godt til rette i DFS-miljøet. Den ivrige jegeren håper på bedre tid til skyting i årene framover.

Nordisk mesterskap i Danmark ble som ventet en norsk parademarsj. Tor Harald Lund ble den første dobbeltvinner etter seier både på bane og felt. Skytterkongen fra 1987 hadde trent mer enn foregående år i forkant av sesongen 2011 for å møte konkurransen fra de mange unge lovende skytterne. Det ga resultater og Lund kunne feire med champagne sammen med felthurtigmester Kim Andre Lund. Trippel Lund med andre ord.

Ole Kristian Bryhn ble årets store skytter i 2011. Suveren i Norgescup med en trippel i siste runde, 350 poeng for første gang i konkurranse og stevneseire gjennom hele året. I tillegg medaljer fra internasjonale mesterskap som militær og NSF-skytter. Aller størst seieren i WC-finalen i Polen. Ved inngangen til 2012 er Ole Kristian verdens beste skytter og foran Idrettsgallaen på Hamar 7.januar er han nominert til to priser!

Pål Øyvind Ørmen klinket til med enorm treffprosent på figurene i Felthurtigfinalen i Bodø. Østfolds ukronede feltkonge var raskest og best og tok sitt første napp i Raufosspokalen. Da hadde han allerede blitt beste individuelle skytter under Samlagsskytingen og på siste dag sikret han seg andreplass i NM Felt. Ørmen dro hjem fra Nord-Norge som en av Landsskyttertstevnets store profiler i 2011.

Rankingen på standplass.no ble en snakkis gjennom sesongen. Odd Arne Brekne toppet de første rankingene, før John Olav Ågotnes fikk noen dager på toppen inntil Ole Kristian Bryhn også inntok førsteplassen her. Blant damene har Liv Sollesnes vært best gjennom hele året. Standplass Ranking rangerer landets beste DFS-skyttere basert på resultater fra LS og NC siste tre sesonger.

Standplass.no ble lagt ut på nett 24.mai og opplevde stor interesse fra første ord ble skrevet. Nettsiden dekker skyting av og med DFS'ere og har i løpet av 2011 etablert seg som et sentrum for nyheter og diskusjoner i DFS-miljøet.

Tre hundre og femti poeng. Det magiske tallet ble nådd hele fire ganger i konkurranse for seniorskyttere i 2011. Først ute var Kim Andre Lund i Gudbrandsdalen i mai. Så fulgte Tor Gaute Jøingsli opp med samme poengsum i Østerdalen rett før LS, og det med historiske 15 sentrum på sine første 15 skudd. At Ole Kristian Bryhn gjorde 350 etter LS var mindre overraskende. Fjerdemann med topp score var veteranen Knut Bråten, som skjøt 26 sentrum i Østfold og fikk 350 poeng for første gang med elektronikk.

Ungdomsstevnet i Numedal i slutten av august var ett av mange stevner i 2011 som ble preget av været. Norges største stevne for ungdom holdt på å regne bort, men arrangøren klarte å ri det hele i land. Ungdomsstevne er mye mer enn skyting og arangørene jobber forbilledlig med å skape et helhetlig opplegg med stor sosial faktor.

Vakreste skyting i år ble levert på Landsskytterstevnet i Bodø. Geir Hauge lå så godt, ladet så fint og gjennomførte en strålende stangskyting i finalen på Bestemorenga. Sjelden har det vært finere skyting på et LS. Teknisk vidunderlig og et tydelig bevis på at tørrtrening på stuegolvet kan utgjøre den lille forskjellen akkurat når det gjelder. En estetisk nytelse rett og slett.

X dukket plutselig opp i forslaget til statsbudsjett. Den ukjente skapte tvil om DFS kunne opprettholde aktivitetsnivået i 2012 etter at Regjeringen foreslo å redusere bevilgningen til DFS med 6 millioner kroner og gjøre organisasjonen anasvarlig for å søke om prosjektmidler for å kunne få midler som før. En stor innsats fra et samlet DFS-miljø med Skytterkontoret og Skytterstyret i spissen sikret flertall i Stortinget om å videreføre den faste bevilgningen også i 2012. Men fortsatt truer X - for Regjeringen er klar på at DFS må bevise tilpasning og gjøre endringer i det neste året.

Yngstemann i den luftige norske EM-troppen i Finland i februar er Jørgen B. Elstad. På 16-årsdagen sin i desember fikk Elstad EM-billett etter gnistrende skyting gjennom året.

Østerdal lå på skive 1 før siste etappe av samlagsskytingen på LS. Unge Monica Brevig Berg hadde kanonene Kim Andre Lund, Ole Kristian Bryhn og Ola Tore Dokken ved siden av seg og åpnet med fire poengtap på sine første fire skudd. Men med tiere inn sikret hun Østerdal seieren i en av de mest dramatiske anvisninger i Landsskytterstevnets historie.

Året 2011 ble altså helt spesielt. Terroren i Oslo og på Utøya satte sitt preg på gjennomføringen av Landsskytterstevnet og diskusjonene rundt bevilgningene til DFS preget høsten. På toppen av dette har DFS-skyttere levert på et enormt høyt nivå sportslig. Det er bare å glede seg til fortsettelsen i 2012.....

HVA HUSKER DU BEST FRA 2011? Bruk kommentarfeltet under.

- Moland blir konge
11.07.2014 11:09
5.56 og andre småting
23.04.2014 08:25
Det måtte bare komme
11.11.2012 11:08
Hvor er nødutgangen?
08.11.2012 23:10
Debutantenes kongelag
08.08.2012 12:26
Hvorfor 28 x 349?
03.07.2012 13:14
LS på kvelden
22.11.2014 09:24
LS på kvelden
06.08.2014 20:05
LS på kvelden
05.08.2014 21:04
LS på kvelden
04.08.2014 19:26
LS på kvelden
03.08.2014 19:17
LS på kvelden
02.08.2014 18:18